Irish Coffee, de 4 gouden tips voor thuis

Wilt u thuis ook die heerlijke Irish koffie maken voor uzelf, vrienden of familie? Wij gaan u leuke tips geven om om Irish koffie de Wow-factor te geven.

Wat is Irish coffee eigenlijk?

Irish coffee is een klassieke drank die al sinds de jaren 40 furore maakt. Het is een warme en verkwikkende combinatie van koffie, Ierse whiskey, bruine suiker en slagroom. Het wordt meestal geserveerd in speciale Irish coffee glazen, die er niet alleen mooi uitzien, maar ook functioneel zijn.

Hoe maak je dan deze onovertroffen Irish coffee?

Je begint met het opwarmen van de glazen. Zet na het opwarmen van de glazen sterke koffie. Hier heb je een krachtige, aardse koffie voor nodig; onze koffiebonen “chocolate van CafeCasa zijn hiervoor een perfecte optie.

Doe 1 eetlepel basterdsuiker in het voorverwarmde glas en los de suiker op met de koffie. Het voorverwarmde glas zorgt ervoor dat de koffie niet meteen kouder wordt waardoor de suiker niet voldoende zal smelten.

Nu ga je het belangrijkste van de Irish coffee toevoegen namelijk de Whiskey. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een niet te milde Ierse whiskey, zoals de peaky blinders whiskey. Deze whiskey is een blend van verschillende whiskey’s en heeft de lekkere aroma’s van rood fruit, karamel en vanille. Hierdoor smaakt het niet alleen lekker maar heeft het ook een heerlijke geur. Ook paddy’s of Powers whiskey zijn goede opties. Deze twee zorgen voor een sterke kick. Wij gebruiken zelf Jameson en Bushmills in onze koffiebar, maar er zijn natuurlijk meerdere Irish whiskeys die je kan gebruiken. Voeg maximaal 30 ml toe.  

Je kan uiteraard zelf bepalen hoe sterk je de Irish coffee wilt hebben, maar let wel op dat de whiskey niet te veel gaat overheersen. Een gebruikelijke hoeveelheid is 25 ml. Na het toevoegen van de Irish whiskey moet je nog een keer goed roeren. En als kers op de taart voeg je voorzichtig de slagroom toe bovenop de koffie. Bij voorkeur licht opgeklopte slagroom, maar een slagroomspuit gebruiken kan natuurlijk ook.

Wat is het voordeel van echte Irish coffee glazen?

Je kan Irish Coffee in een wijnglas of in een glazen mok doen, maar het beste is natuurlijk het speciale Irish coffee glas met de voet. De Irish coffee glazen zijn speciaal ontworpen om de warmte van de drank vast te houden en de slagroom er bovenop te laten drijven. Deze glazen zijn eenvoudig verkrijgbaar bij de Action, Hema, Ikea en de Xenos. Sommige van deze glazen hebben zelfs een maatverdeling, zodat je precies de juiste hoeveelheden van de ingrediënten kunt toevoegen.

Wist je dat……..

Dat Irish coffee uit Ierland komt is wel duidelijk. Maar wist je al hoe de Irish coffee ontstaan is? Een leuk verhaal dat teruggaat naar 1942. Op een vliegveld in Ierland kwamen een paar passagiers naar de bar en vroegen om koffie. Omdat het in die tijd nog erg koud was in de vliegtuigen dacht de barman Joe Sheridan dat ze wel wat meer dan koffie konden gebruiken en gooide er een scheut whiskey bij. Een van de passagiers vroeg: “wat is dit voor koffie, Braziliaanse?” De barman antwoordde: “No my friend, This is Irish coffee.” Uit dit grappige verhaal is de Irish coffee ontstaan en sindsdien is het een erg populaire drankje geworden.

Irish coffee lekker bij het dineren

Irish coffee is niet alleen een heerlijke drank om jezelf te verwarmen op een koude dag, maar het is ook een geweldige manier om indruk te maken op je gasten tijdens een dinerfeestje. Met dit eenvoudige en smakelijke Irish coffee recept en een mooie set Irish coffee glazen, kan iedereen thuis genieten van dit klassieke drankje.

Wil je eerst een keer een Irish coffee proberen voordat je die zelf maakt. Dan kan dat uiteraard bij onze koffiebar in Valkenswaard, CafeCasa. U bent van harte welkom.

Plaats een reactie