Latte Macchiato, 3 onmisbare tips voor een echte, overheerlijke Italiaanse latte macchiato

Wat is latte Macchiato?

Latte macchiato is een populaire koffiedrank die in veel koffiehuizen en cafés over de hele wereld wordt geserveerd. Het is een koffievariant die bekend staat om zijn prachtige uiterlijk, met de verschillende lagen melk en koffie die op een mooie manier worden gepresenteerd in een glas. In deze blog bespreken we de oorsprong en de bereiding van latte macchiato en delen we enkele tips om thuis de perfecte latte macchiato te maken.

Waar komt de latte macchiato vandaan?

De oorsprong van latte macchiato ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in Italië, waar het voor het eerst werd geserveerd in de jaren ’80. Het woord ‘latte’ betekent melk in het Italiaans en ‘macchiato’ betekent vlekkerig. Het idee achter de latte macchiato was om een koffiedrank te creëren die vooral uit melk bestond, met slechts een vleugje koffie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cappuccino, waarbij de verhouding tussen melk en koffie echt anders ligt. In een latte macchiato zit dus aanzienlijk meer melk dan in een cappuccino.

Hoe maak ik een overheerlijke Italiaanse latte macchiato?

De bereiding van latte macchiato begint met het opschuimen van melk, meestal met behulp van een melkopschuimer. Heeft jouw espressoapparaat een stoompijpje dan heeft dit absoluut de voorkeur. Dit omdat het gecontroleerd opschuimen van de melk voor latte macchiato essentieel is.

Schuim de melk op tot tussen de 60 en 70 graden Celsius. Hiervoor kun je een eenvoudige, analoge melk thermometer of een digitale versie gebruiken. Zorg ervoor dat de temperatuur in ieder geval nooit boven de 75 graden komt. Hieronder zal ik je zonder te scheikundig te worden, uitleggen waarom.

Melk bestaat uit water, vetten (boterdeeltjes), eiwitten (weiproteïne, caseïne) en suikers (lactose). Wanneer de melk wordt verwarmd, verzamelen de eiwitten in de melk zich om de luchtbelletjes heen die jij in de melk blaast. Deze eiwitten vormen een beschermende laag om de miniscule luchtbelletjes waardoor de belletje niet kapot gaan en bovendien beschermd  worden tegen de vetten en zuren van de espresso koffie. Dit proces werkt tot de melk ongeveer lichaamstemperatuur bereikt heeft.

Het liefst gebruik je daarom koude melk uit de koelkast: zo heb je meer tijd om lucht voorzichtig in de melk te blazen voor de melk te warm is.

Nadat de lucht erin is geblazen, ga je de melk verder verwarmen. De vetdeeltjes in de melk smelten en zorgen er als een soort smeerolie voor dat de door eiwitketens-beschermde-luchtbelletjes niet samenklonteren. Ze houden de melk mooi soepel en vloeibaar. Aangezien in volle melk meer vetdeeltjes zitten is met volle melk deze samenklontering veel eenvoudiger te voorkomen.

Vervolgens is het belangrijk dat de melk goed wals in jouw stoomkannetje. Als de melk in beweging is mixen de melk en het schuim en ontstaat er een mooi glimmend en goed schenkbaar geheel.

Als het melkschuim niet in beweging is zakt het water uit de bovenlaag tussen de luchtbellen uit en krijg je een compactere schuimmassa dan onderin de kan. Voor latte art is dit funest. Echter dit is precies het proces wat je wilt NADAT je de melk in jouw latte macchiato glas gegoten hebt. Deze tweedeling in de melk geeft namelijk letterlijk en figuurlijk gezien de ruimte om jouw espresso (30 ml) tussen de tweedeling in de melk te parkeren.Omdat melk zwaarder is dan de koffie, en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Zo ontstaan de welbekende laagjes.

Welke verhouding moet ik aanhouden voor de perfecte latte macchiato?

Een belangrijk onderdeel van het maken van de perfecte latte macchiato is de verhouding tussen de melk en de espresso koffie. Over het algemeen geldt de vuistregel dat de verhouding tussen melk en koffie ongeveer 3:1 moet zijn. Dit kan natuurlijk worden aangepast naar persoonlijke smaakvoorkeur.

Welke espresso koffieboon heb je nodig voor een latte macchiato?

Aangezien het merendeel van de latte macchiato uit melk bestaat is het essentieel dat de espresso koffieboon die je gebruikt krachtig genoeg is om de latte macchiato te balanceren en te zorgen voor een mooi smaakevenwicht met de melk. Daarvoor mag de koffieboon zeker niet te bitter zijn. Een fruitige ondertoon haalt de melk echt op. Zeer geschikt hiervoor is de CafeCasa “fruitykoffieboon. De zoete, fruitige ondertoon van gele vruchten maakt jouw latte macchiato echt af.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een latte macchiato en koffie verkeerd?

Bij een latte macchiato schenk je een espresso over de melk. Bij een koffie verkeerd doe je het omgekeerde en gebruik je  gewone zwarte koffie. Koffie verkeerd (ook wel Cafe Latte genoemd) hadden ze dus ook koffie omgekeerd kunnen noemen.

Lekker experimenteren met smaakjes voor jouw eigen gepersonaliseerde latte macchiato?

Als je eenmaal de techniek onder de knie hebt, kun je experimenteren met verschillende smaken en siropen om je latte macchiato nog lekkerder te maken. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, vanille of karamel siroop. Er zijn talloze variaties te bedenken en te maken, dus experimenteer er maar lekker op los.

Geniet ervan !

Plaats een reactie