IJskoffie, de perfecte drank om mee te experimenteren voor de warme dagen

IJskoffie is een heerlijke verfrissende drank die zeker op warme zomerdagen een perfecte keuze is als je zin hebt in koffie, maar koffie op dat moment te warm vindt.

Waar komt ijskoffie eigenlijk vandaan?

De oorsprong van de huidige ijskoffie is niet helemaal duidelijk, maar in ieder geval stond het in de late  19e eeuw in Algerije bekend als “café glacé” en was het populair tijdens de Franse koloniale periode. In Japan werd  in de jaren’ 20 van de vorige eeuw een soort van ijskoffie gedronken onder de naam “aisu kohi”.

Hoe dan ook, ijskoffie werd steeds populairder in de jaren 1960 en 1970 in de Verenigde Staten, waar het een populaire zomerdrank werd. In de jaren erna zijn er veel variaties van ijskoffie ontstaan, waaronder, ijskoffie met room, en ijskoffie met toegevoegde smaken zoals karamel of chocolade. Vandaag de dag is ijskoffie een veel voorkomende drank die met heel veel variaties in cafés over de hele wereld word geserveerd.

Hoe maak je een overheerlijke ijskoffie?

IJskoffie kun je op meerdere manieren maken. Een veel gebruikte maar ook tijdrovende manier is de zogenaamde cold brew koffie.

Doe gemalen koffie in een kan waar 1,5 liter of meer in past. Giet hier 1 liter koud water bij. Dek de kan af en zet deze minimaal 12 uur in de koelkast. De verhouding koffie water bepaal je natuurlijk naar smaak net als bij filterkoffie. Als de koffie voldoende tijd heeft gehad om te trekken, ga je de koffie filteren met een zeef of een kaasdoek. Mijn voorkeur heeft het om de koffie gewoon op te gieten in een filter net als bij filterkoffie. De gefilterde koffie bewaar je in een kan in de koelkast.

Als je de ijskoffie wilt gaan drinken kun je deze in een glas gieten en met volle melk en uisklontjes op de gewenste smaak en temperatuur brengen. Ik ben er voorstander van om de ijskoffie met ijsblokjes in een blender te blenden. Dit heeft als voordeel dat de ijskoffie niet verder verdunt hoe langer je deze laat staan (door de smeltende ijsklontjes), maar zeker ook omdat je nu ook eventueel een bolletje schepijs kunt toevoegen. Of als je wat meer van zoet houdt, een scheutje suikersiroop of een siroop met een smaakje zoals vanille, karamel, hazelnoot of chocolade.

Voor alle ijskoffie geldt eigenlijk dat de keuze van de koffiebonen erg belangrijk is. Het is logisch dat de koffieboon genoeg body moet hebben om overeind te blijven tussen alle water, ijs en melk.

Hiervoor is het wel lekkerder om een volle, fruitigere koffieboon te gebruiken die goed met melk accordeert.  Onze koffiebonen “fruity zijn hiervoor zeer geschikt. De zoete, fruitige ondertoon van gele vruchten maakt jouw ijskoffie tot een cadeautje. Deze koffiebonen hebben een volle body met een zacht, romig mondgevoel.

Een andere manier om ijskoffie te maken is door warme koffie te zetten en deze te laten afkoelen  om er vervolgens ijs aan toe te voegen. Ook hier kun je deze als je wilt in de blender blenden, eventueel aangevuld met melk of schepijs en natuurlijk desgewenst een siroopje. Wat ik persoonlijk heel lekker vind, is om de afgekoelde koffie met volle melk te vermengen en vervolgens weer in de koelkast af te laten koelen, waarbij de smaak zich dan weer verder kan ontwikkelen. Als je niet zo van scherpe koffiesmaak houdt is dit waanzinnig lekker. Hierbij kun je natuurlijk ook havermelk of kokosmelk gebruiken als je lactose intolerant bent of dit gewoon beter vindt smaken.

Vervolgens kun je de ijskoffie uitschenken in glazen die je bij voorkeur een aantal uren voorgekoeld hebt in de koelkast. Smakelijk !

Jouw eigen customized ijskoffie variant

Begin jaren ‘ 90 heeft Starbucks de koffie milkshakes onder de naam Frappuccino groot gemaakt. Deze ijskoffies waar siroop, koffie, ijs en melk samen komen in de blender met een flinke toef slagroom en een sausje er bovenop, zijn inmiddels niet meer weg te denken. Inmiddels kun je varianten hierop ook verkrijgen bij HEMA, AH, Jumbo, McDonalds en ga zo maar door.

Het voordeel van het feit dat je deze varianten nu op zoveel plekken kunt krijgen is dat het eenvoudiger is geworden om je in kwaliteit te onderscheiden. Contrast maakt dingen scherp.

All I want to say……kom onze CafeCasa Frappiato en ijskoffies maar eens proberen en laat je verrassen 😉

Plaats een reactie