Maak indruk met de perfecte Espresso martini

Espresso martini is een heel lekkere cocktail die niet alleen voor koffieliefhebbers perfect is. Het is een heerlijke mix van de ingrediënten espressokoffie, wodka, koffielikeur en suiker, geserveerd in een mooi espresso martini glas. Deze cocktail kan op verschillende manieren worden bereid en is ook verkrijgbaar in kant-en-klare pakketten.

Wat heb je nodig voor het Espresso martini recept?

Als je zelf een espresso martini wilt maken, heb je een aantal ingrediënten nodig, waaronder een koffielikeur, zoals Baileys, Kahlua of Tia Maria.

Hieronder vind je een eenvoudig espresso martini recept om thuis te maken:

Hoe maak je nu een onweerstaanbare Espresso martini?

Bij het maken begin je eerst met het zetten van 30 ml van een krachtige, fruitige espresso koffie. Gebruik zeker een espresso die voldoende body heeft om de kracht van de koffielikeur en de wodka te balanceren. Onze CafeCasa koffiebonen “fruity” zijn hiervoor erg geschikt, omdat deze speciale koffiebonen krachtig genoeg zijn om melk te verrijken. Deze gebruiken wij dan ook in onze koffiebar in Valkenswaard.

Zodra de espresso klaar is doe je ijsblokjes in de shaker en giet je de espresso er overheen. Hierdoor smelt het ijs lichtjes wat helpt om aan het einde een mooie schuimkraag te krijgen.
Voeg er daarna 30 ml wodka aan toe. Het maakt niet veel uit welke wodka je hiervoor gebruikt. De keuze van de wodka is minder relevant dan die van de koffie en de likeur.
Vervolgens voeg je 30 ml koffielikeur zoals Baileys, Kahlua of Tia Maria toe. Uit onze ervaring maak je met Kahlua de beste Espresso martini. Nu heb je alle ingrediënten toegevoegd.

Stel dat je de cocktail graag iets zoeter wilt hebben, dan kan je nog 10 ml suikersiroop of vanille siroop toevoegen. Als je alle ingrediënten heb toegevoegd, ga je even krachtig shaken tot er een frost-laagje op je shaker verschijnt.
Klaar met shaken? Schenk dan de inhoud door een zeef in een espresso martini glas. Serveer de cocktail met een schuimlaagje en 3 koffieboontjes.

Waarom er precies 3 koffieboontjes op horen

De espresso martini wordt vaak geserveerd met drie koffiebonen als garnering. Dit is niet alleen voor de show, maar heeft ook een symbolische betekenis. De drie bonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. In sommige culturen geloven ze dat het houden van drie koffiebonen in je zak of portemonnee geluk brengt. Wat een symboliek.

Meerdere varianten

Naast dit klassieke recept zijn er ook verschillende varianten zoals de espresso martini tiramisu. Bovendien kun je zelfs genieten van een espresso martini oliebol als je op zoek bent naar een feestelijke twist. Dit zijn oliebollen maar dan met een scheutje espresso martini toegevoegd aan de binnenkant van de oliebol.

Wat als je geen shaker hebt?

Geen paniek! Als je geen shaker hebt, kun je ook een blender gebruiken om de ingrediënten te mengen. Wil je het jezelf bovendien gemakkelijk maken dan kun je ook kant-en-klare espresso martini pakketten kopen, die alles bevatten wat je nodig hebt om de cocktail te maken.

Waar komt de espresso martini vandaan?

In 1983 werd de espresso martini bedacht in Londen. Het verhaal gaat dat een vrouw aan de bar stond en vroeg om een drankje dat haar wakker zou maken en haar vervolgens zou verpesten. De barman, die op dat moment geen idee had wat hij moest maken, mengde espresso met wodka, koffielikeur en suikerstroop en schudde het mengsel met ijs. De espresso martini was geboren. Veel mensen vragen zich af waarom er geen martini in de espresso martini zit. Het antwoord is eenvoudig: de espresso martini is eigenlijk een variatie op de klassieke martini, gemaakt met gin en vermout. In de espresso martini wordt gin vervangen door wodka en koffielikeur toegevoegd om de smaak van de koffie te versterken. De combinatie van ingrediënten maakt deze cocktail zo complex en verleidelijk. De koffiesmaak is sterk aanwezig, maar wordt verzacht door de toevoeging van wodka en suikerstroop.

Wanneer drink je Espresso martini?

Of je nu een koffielikeur fan bent of niet, de espresso martini is een geweldige keuze als je op zoek bent naar een opwindende cocktail om van te genieten na het eten, op een zwoele zomeravond of heerlijk op het terras als aperitief.
Met een speciale set in huis, kun je altijd een heerlijke en verkwikkende cocktail maken voor jezelf of voor je gasten. En voor degenen die zich afvragen welke koffielikeur het beste werkt voor deze heerlijke cocktail, wij zelf denken dat Kahlua het beste werkt, maar probeer zelf ook gewoon een paar verschillende en ontdek welke jouw favoriet is! Wij hopen natuurlijk dat je deze verrukkelijke cocktail ook een keer komt proberen bij CafeCasa in Valkenswaard. Je bent van harte welkom.

Plaats een reactie